16.12.2019 | 14:10

Більшість юних вінничан вважають, що в ресторані працюють кухар, офіціанти, адміністратор. Та ресторанно-готельний бізнес стрімко розвивається, і виникають нові професії: хостес, сомельє, бариста, бренд-менеджер, PR-менеджер та інші. З метою  «живого» знайомства з новими цікавими професіями готельно-ресторанної сфери фахівці - профорієнтатори  Вінницького міського центру зайнятості організували професіографічну екскурсію для учнів 10-х класів загальноосвітньої школи №18 до 4-зіркового готелю «Франція»,  який має відзнаку «Гордість міста» та ресторан «Mont Blanc».

Учні вінницької школи 13 грудня, з цікавістю споглядали , як працюють професіонали.  Дізналися, що  в ресторані «хостес» – перша людина, яку бачить клієнт, що зайшов до залу.  Він вітає гостей і пропонує їм меню, стежить за рівномірністю заповнення залу.

«Бариста» - представник однієї з нових професій, яка нещодавно з’явилася в Україні. Це  спеціаліст  з приготування кави методом еспресо.  Взнали також, про роботу «сомельє» - експерта з вин та інших спиртних напоїв, який працює в готелях та ресторанах лише високого рівня і знає практично все про вино, гарно розбирається у спеціях та стравах.  Крім того він повинен бути психологом і дуже комунікабельною людиною та мати гарну пам'ять, адже винні карти дорогих ресторанів можуть складатися з кількох тисяч найменувань.

Хто такий «менеджер ресторанного бізнесу»  і в чому специфіка роботи менеджерів у сфері обслуговування також пояснили дітям професіонали, які з задоволенням ділилися власним досвідом і гарними емоціями, розповідали де навчалися  улюбленій справі та кар’єрні перспективи.  Компанії класу люкс (ресторани, готелі, модні бренди, круїзні компанії і інші) давно гідно оцінили важливу роль бренд-менеджерів в успіху бізнесу.

Ну і , звичайно, познайомилася молодь з  лайфхаками  шеф-кухаря, адже він – головний в царині приготування страв. Крім того шеф-кухар повинен уміти вибудовувати роботу ресторану з «нуля» у співпраці з ресторатором і помічниками.

«Професії готельного, туристичного та ресторанного бізнесу різноманітні, тому кожен в сфері гостинності знайде собі заняття, яке йому до душі! А центр зайнятості допоможе визначитися з вибором майбутньої професії та дізнатися про особисті професійні нахили та здібності», - зауважила учням, по завершенні екскурсу в цікавий світ професій, Ольга Левчук, фахівець Вінницького міського центру зайнятості і запропонувала пройти тестування на платформі з профорієнтації та розвитку кар’єри МОЯ ПРОФЕСІЯ