До відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, 16 липня у Хмільницькій міськрайонній філії Вінницького обласного центру зайнятості відбувся інформаційний семінар для безробітних на тему: «Ризики нелегальної трудової міграції».

Метою семінару є підвищення рівня обізнаності громадян України щодо потенційної небезпеки нелегального працевлаштування та актуальності таких понять, як торгівля людьми та експлуатація.

У заході взяв участь начальник відділу Хмільницького бюро правової допомоги Ганна Мариніч, яка проінформувала безробітних осіб про ризики нелегальної трудової міграції, про торгівлю людьми як зовнішню так і внутрішню, як вберегти себе від’їжджаючи за кордон. Фахівець наголосила, що неофіційний найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсація тимчасової непрацездатності.

На семінарі також розглянули такі питання, як основи законодавства України у сфері працевлаштування за кордоном; наслідки зовнішньої нелегальної трудової міграції (шахрайство при працевлаштуванні, економічна експлуатація, торгівля людьми); правовий захист громадян за кордоном (організації та установи, які здійснюють підтримку громадян України за кордоном).

«Тим, хто хоче працювати за межами України, для забезпечення власної безпеки слід переконатися, що фірма, яка пропонує роботу, має ліцензію на працевлаштування громадян України за кордоном, отриману у Міністерстві соціальної політики України, перевіривши «Перелік суб’єктів, які мають ліцензію на працевлаштування за кордоном» на веб-сайті Мінсоцполітики», – зауважила заступник директора-начальник відділу надання соціальних послуг Олена Титула.

Захід пройшов у форматі живого спілкування. Учасники заходу дискутували та розповідали про відомі їм випадки, що трапилися з громадянами, які нелегально виїхали за кордон у пошуках роботи.